Onyanserad kritik är farligt

Claes Runheim gick ju ut i förrgår och skrev att "alla kvinnor inom sportjournalistiken får beröm trots att dom inte förtjänar det". Det var kanske lite överdrivet. Så känner han nog idag.
Men det har ju blivit lite så i Sverige. För att göra din röst hört i mediabruset så måste man överdriva, använda hyperboler, STORA SVARTA RUBRIKER för att synas och höras över huvudtaget.

Nu menade nog inte Claes riktigt så. Kanske menade han bara att det finns vissa kvinnor som får jobb tack vare kvotering istället för kunskap, eller så menade han bara att vissa får beröm trots dåliga insatser.. på grund av någon sorts jämnställdhetstanke. Det spelare inte så stor roll vad han menade.

För när man ger sig in i den onyanserade kritiken, börjar dra alla över en kam, är man på djupt vatten.
Nu har han naturligtvis delvis rätt i sin kritik, annars skulle det inte bli rabalder. Men vore det inte bättre om alla bara skrev det dom tyckte, utan överdrifter, så skulle kanske kritiken kunna bemötas på något sätt?

En sak håller jag personligen med Claes Runheim om. Åsa Edblom är en bedrövlig hockeykommentator. Trots att Aftonbladet och Expressen lite nedlåtande skrev: "Succé! Tjejer kan också kommentera hockey".
Ja det är väl klart att både tjejer och killar kan kommentera hockey. Jag tror det finns hundratal tjejer som kan kommentera hockey men aldrig fått chansen. Men det gör inte Åsa Edblom till en bra kommentator.


Och för sjutton minuter sedan fick Per-Arne Alexandersson sparken från jobbet som huvudtränare för Leksands IF Ishockey. Det var kanske inte oväntat alls. Men "Pirro" är en rakryggad herre som ändå betedde sig väldigt bra trots lite hjälp och stöd från föreningen.


Borde det inte vara förbjudet för TV4 och alla deras kanaler att fylla tablåerna med repriser av "Skilda Världar", "Ocean Ave" och "Hem till Gården".

Det är riktigt fint väder här hemma nu. Glasklart och soligt. Synd bara att det medför temperaturer på under nollan. Det är aldrig så kallt som det är på höstkvällar. Inte ens i Januari. Snön bidrar liksom till... någon sort inställning att nu jävlar ska det vara kallt. Och det är det ju såklart. Men när löven är kvar på träder, sjön ligger öppen och solen strålar.. så förväntar man sig liksom inte -1 när man går utanför dörren. Inte minst med tanke på att det var brittsommar för någon vecka sedan bara.


Förresten borde TV4 få pris för att dom repriserar "Kalla fötter" och "That 70's Show" som är enormt bra serier. Bättre än de flesta serier SVT har just nu. Men å andra sidan har ju TV4 lite svårare att matcha program som Kobra och andra program med ett djupare innehåll än "Extreme makeover".


Förresten är ju Conan O'Brien sjukt rolig.


Och nu har de rivit våran oljetank. För vi ska installera bergvärme. Det luktar olja överallt nu.


/Michael Madsen


Ingen Leska i Leskand, förlåt, Leksand

Nej, han skrev på för sin gamla klubb Zlin i Tjeckien där han dominerat de senaste säsongerna.
Bara att försöka hitta någon annan lämplig spelare då. Och hoppas att det vänder ikväll borta mot MoDo i Kempehallen. Men mig veterligen så är inte Kempis någon drömarena för Leksand, oavsett hur bra laget är. Men vad som helst kan ju hända.

Duncan Ferguson

Petr Leska

Det är egentligen rätt sjukt. Hur kan en spelare som dominerad assist- och poängligorna i Tjeckiska ligan totalt floppa i Södertälje SK? Jag tror det finns två anledningar. Den ena är Ulf Taavola, tränare i SSK, som mot allt förnuft valt att spela Leska som ytterforward med Tomas Kollar och Gabriel Karlsson. Kanske inte de två mest offensiva spelarna i laget.

Det andra är ju naturligtvis det enkla att en center som alltid spelat center ska spela center.
Så är det. Är du van vid att styra anfall, driva puck och skapa chanser åt dina lagkamrater kan du inte spela ytter där du hamnar högst upp i banan och hela tiden är beroende av uppspel från backarna och den center man spelar med.

Nej, Petra Leska må ses som en chansning, men jag tror att Leksand skulle ha nytta av en spelare som vill ha mycket puck. Dessutom har ju Leksand en öppen plats, center i förstkedjan. Jag tror det skulle vara en bra lösning.

Sedan in med Vladimir Orszagh på kanten. Så har ni en spelare som kan göra trettio mål, och en som lätt kan spela fram till dem.

Agera.

Andrew Schneider


Agera Leksand, snart är det försent.

Det är ju med viss sorg jag kan konstatera att Leksand ligger sist i Elitserien.
Jag har aldrig haft några förväntningar att LIF skulle vara topp 5 i år som vissa i min närhet verkar ha trott.
Men det här är nästan skandal. Det är dags för en lista. Nej, flera listor. Här kommer dom:

Vad Leksand behöver för att lyckas:
1. Tre nya forwards. En center som kan "ersätta" Niklas Persson i förstakedjan. "Pajen" är inte dålig men inte tillräckligt bra för att vara den som ska sätta alla poäng framåt. 2 ytterforwards bredvid den här nye centern behövs också för i nuläget är det bara Jiri Bicek, Oscar och brodern Calle Steen som skapar chanser. Patrik Wallenberg glänser ibland. Vladimir Orszagh kanske kan bli en utav dem.

2. En Ny Tränare. Ja. Det behövs. Pirro Alexandersson är en lugn, sansad tränare som inte verkar ryta i någon gång över huvud taget. Han står mest och deppar, ser lugn, och besviken ut. Men här behövs någonting annat. En Niklas Wikegård, en Doug Mason, en Wayne Fleming eller helst en Leif Boork. Men det kan vi ju glömma. Boork tränar ju Brynäs.. trots att han bor på Sollerön.

3. En ny back. Och ja, han ska vara bättre än Patrik Hucko. Och nej tack, inga fler spelare som gjord 1+2 och haft -21 i Ryska ligan. Och nej tack, ingen amerikan som efter tre starka år i mitten på 90-talet i DEL nu huserat i Deutche Oberliga och där producerad 18+44 den senaste säsongen för Riessersee. Nej, här behövs någon med kraft och skicklighet som kan föra spelet från backplats och desstom kan freda den egna buren. Helst Brian Leetch. Men det är väl bara att glömma.

4. En ny sportchef. Kommentarer överflödiga.

Ny lista nu. Dessa har varit sämst i Leksand hittils i år:

1. Patrik Hucko. Helt bedrövlig storväxt tjeckisk back som efter "succé" i Allsvenskan med Nyköping skulle dominera Elitseriens offensiva blålinjer. Lets face it, Patrik Hucko är ett rundningsmärke med de tre utmärkta kännetecknen för en värdelös back. 1. Han slår chanspassningar hela tiden. 2. Han kan inte åka skridskor snabbt. 3. Han har svårt att ändra åkriktningen. Sälj honom till Häradsbygden.

2. Yan Golubovski. Provspelade till sig ett kontrakt med Leksand på försäsongen och hur det gick till vill jag inte ens spekulera i. Har inte varit i Hucko-klass riktigt, men ändå ett lågvattenmärke i försvaret. Missar ständigt i markeringen. Stor och svag (!) i närkampsspelet. Och offensivt? - Nej.

3. Örjan Lindmark. Jag ska inte vara så elak här. Örjan är Örjan. Men håller han elitserietempo? Nej.

4. Thomas Duba/Johan Backlund. Okej,. "Backis" har spelat upp sig mot Färjestad och Timrå på slutet men var innan det ett psykiskt vrak. Duba är världens mest ojämne målvakt. (Jag tror han fått pris för det).
Varvar kanonräddningar med returer rakt ut. Backlund kan ju tydligen spela bra, men verkar inte tro det själv. Och Pirro, ja, han är väl inte killen som peppar direkt.

5. Leksands disciplin. Elias Granath - Örjan Lindmark - Stefan Bemström - Jan Srdinko. Vad har dessa spelare gemensamt? Jo, Match Penalty/Game Misconduct. Matchstraff alltså. Srdinkos totala urflipp mot Djurgården var nästan vacker att se jämfört med de tre tidigare nämndas "Checking from behind" som kan ge livslånga men för den som råkar ut för det.

Bäst i Leksand. Finns det ljusglimtar? Jadå.

1. Bäst är Jiri Bicek. Därför att han har ett jäkla go i kroppen. Åker skridskor bäst i laget och skapar chanser helt på egen hand (tur är väl det). Både duktig skytt och passningsspelare. Skicklig och med stark vilja.

2. Petter Ullman. Ja, han gjorde ett misstag idag mot Timrå som kostade segern. Men man måste få göra misstag när man är junior och även om Petter stundtals ser lite långsam ut så är han inte rädd för att tacklas, kivas och skjuta. Det är bra för en 19-åring som gör debut i Elitserien. Bör få mer speltid framöver.

3. Bröderna Steen. När de två är på isen händer det saker. Oscar Steen är ständigt farlig och även om han är lite opolerad ibland så ger han aldrig upp, oavsett resultatet på tavlan.

4. Patrik Wallenberg. Håller Elitserieklass, inget snack, snabb och spelskicklig. Han problem är bara att han ibland försöker sig på alldeles för svåra manövrar. En duktig spelare som förtjänar mera istid.

5. Ejendals Arena. Världsklass. För er som inte varit där. Åk dit.

Mitt-emellan listan. Sånt som liksom är varken eller.

1. Jonas Bergqvist känns väldigt varken eller just nu. Är säkert duktig som VD och är en utmärkt talare. Men känns inte han lite mer som en sportchef?

2. Mike Watt. Ja, han skapar ju chanser och poäng ibland. Men känns ändå inte bättre än någon annan när han är på isen. Verkligen ingen häpnadsväckande spelare.

3. Elias Granath. Känns ganska grå trots allt och relativt ospännande trots sin unga ålder. Lite darrig med pucken, men stabil i egen zon.

4. Sebastian Meijer/Jens Bergenström. Båda två är snabba och tekniska. De spelar dessutom tillsammans. Varför händer det inget då? Visst, dom är sällan inne på baklängesmål, men gör heller inga framåt.

5. Jimmie Ericsson. Åh vad gärna jag ville sätta Jimmie på den positiva listan. För han har så mycket bra i sig. En spelare jag redan gillar riktigt mycket. Bra spelsinne, goda intentioner och bra huvud. Men ändå så hamnar han lite mitt emellan. Skrevs upp något enormt inför säsongen, och med tanke på de förväntningar som många haft på Jimmie så vill jag nog se lite mer produktion. Men helt klart en duktig spelare.


Slutligen tror jag inte Leksand sparkar Pirro. Jag tror han avgår. Förmodligen inom de närmsta dagarna.
Kom ihåg var ni läste det först! =)