Saudiarabien och rättigheter

Det tillåts inte kvinnor på matcharenan, hur ser du på det?
- (skratt) Vad ska jag göra åt det? Hur jag ser på det spelar ingen roll. Sådana är reglerna här. Det har jag inga synpunkter på.

Så svarade Roland Andersson, assisterande förbundskapten för Sveriges herrfotbollslandslag.
Sverige ska spela träningsmatch mot Saudarabien på bortaplan och det Saudiarabiska fotbollsförbundet har valt att flytta matchen från landets nationalarena till en mindre arena. På den mindre arenan är det svårare att skilja männen och kvinnorna åt på läktaren, och då har man förbjudit kvinnor att gå på matchen. (Det är förbjudet för kvinnor och män att sitta bredvid varandra på offentliga tillställningar)

Det här blogginlägget handlar inte om Saudiarabiens kvinnorförtryckande lagar, eller vad som rätt och fel i deras handlande. Det här inlägget handlar om den orättvisa kritik som Roland Andersson kommer att få utstå i alla kvällstidningar idag.

Vad ska Roland svara då? Vidare säger han såhär:
Du är assisterande förbundskapten, tycker du att det var klokt av förbundsledningen att välja Saudiarabien?
- Det tycker jag var jätteklokt. Vi kan åka till andra ställen där man behandlar män annorlunda. Jag har inga synpunkter på att vi är här. Så här har man levt och verkat här i 5 000 år. Svenskar kan inte bara komma hit och sätta en svensk stämpel och säga att det är vi som har rätt och de som har fel. Så enkel är inte världen.

Och även om Roland hade kunnat vara politisk korrekt och jättesvensk och svarat som de flesta tv-profiler gör: "Ni borde ställa krav på Saudiarabien och ställa in matchen om inte kvinnor tillåts på arenan".
Vad ska Roland svara då?
Han har ju makten att faktiskt ställa in matchen, vilket inte ligger i fotbollslandet Sveriges intressen eftersom man har valt att träningsspela mot just Saudiarabien för att möta ett land som spelar på ett annat sätt. Det är ju lätt för en politiker eller journalist helt utan reell makt att fördöma och ställa krav på det som sägs, men när man väl faktiskt har makt att göra det är det inte lika enkelt att göra det.

Roland svarar ju faktiskt rätt. Svenskar tycker att Sverige är ett väldigt tolerant land som lever efter demokratiska och jämnställda principer. Men är det verkligen så att det ger oss rätten att mässa och trycka på "vårat" levnadssätt till andra kulturer? Det är det som är den intressanta frågan. "Såhär har man levt och verkar härnere i femtusen år" säger Roland. Just det. Har en blek svensk med jante-ångest rätt att komma och läxa upp ett annat land bara för att Sverige behagat "hedra" Saudiarabien med ett besök av Sweden's finest, fotbollslandslaget.

Nej, naturligtvis inte. Hur fel det än må vara, för ja, det är klart det är fel att kvinnor inte tillåts köra bil, utbilda sig och gå på fotboll som männen får så kan inte en självgod demokratisk svensk tro att det bara är att lägga sin tro och uppfattning över ett annat lands för en jävla fotbollsmatch.

Politik hör till på politikens bana. FN kan ställa kraven, EU kan göra det, Sveriges utrikesdepartement kan göra det men att begära det av en 55-årig fotbollstränare är väl kanske att gå lite långt..

Ta seden dit man kommer. Det tycker vi svenskar är ett bra uttryck för hur man ska bete sig när man är nysvensk eller besöker Sverige på en semester.


Roland borde ha sagt, "Jag fördömer det beslutet, men det är inte mycket jag kan göra åt det".
Det har varit rätt. Och mer sant. För sanningen är att en inställd fotbollsmatch knappast gör skillnad.
Politik och fotboll hör inte ihop.

Kommentarer
Postat av: Heléne

Men Magnus, du tycker inte att det är är en politiskt svar på frågan redan nu? Så som Roland svarade? Att i n t e agera är väl också ett politiskt beslut, likväl som att göra det? Om nu Sveriges landslag så gärna vill ha en träningsmatch i ett förtryckande land: let them! Men att "inte ha några synpunkter" är väl egentligen samma sak som att tyst uppmuntra? Så enkel är inte världen nej, men är det rätt att man som offentlig person i ett demokratiskt land "inte har några synpunkter" på ett agerande som inte följer de mänskliga rättigheterna? För nu är det ju faktiskt så att även kvinnor hamnar under gruppen människor, vilket man inte räknar det som i Saudiarabien. Politik och fotboll hör kanske inte ihop, men allt som har att göra med kontakt mellan länder är väl i viss mån politiskt? Detta är ett landslag. En landslagstränare. Representativ för nationen, är väl tanken? Så vad skulle Roland ha svarat då? Magnus du har så rätt, han borde ha svarat "Jag fördömer det beslutet, men det är inte mycket jag kan göra åt det". Det är, enligt mig, ett mindre politiskt svar. Om det nu var det som var frågan. Ditt inlägg handlade om "den orättvisa kritik" som stackars Roland får. Om man säger att det var "jätteklokt" att välja Saudiarabien och i samma mening yttrar att man "inte har några synpunkter" på det valet är väl svaret i allra högsta grad politiskt? Alla får ta kritik, rättvis som orättvis. Det är liksom en bonus när man är offentlig, och politisk.

2006-01-17 @ 15:37:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback