Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag, tror jag.

Jimmie Åkesson uttrycker sig klart och tydligt om vad som gäller i sitt parti, och vad han eventuellt tänker göra åt det. eller ja. Ganska tydligt är det ju i alla fall. Eller nja. Vad säger han egentligen?

"Tycker du att de här uttalandena är rasistiska?
- Det fanns några exempel som jag tyckte var helt oacceptabla, och för tankarna till den typen av tankesätt.
Rasism alltså?
- Jag vill inte säga det för jag är inte säker på det, men någon form av väldigt stark fientlighet mot någon form av invandrare."

Någon form av väldigt stark fientlighet mot någon form av invandrare, ja. Men rasism?
NEJ FOR I HELVEDE!

Un reloj, por favor!

Efter min lista över de viktigaste skivorna i mitt liv, så har jag, via den magnifika musiktjänsten Spotify försökt återuppliva viss musik i mitt sinne. En låt, eller rättare sagt ett stycke, har fastnat återigen.
Björn J:son Lindh. Just det faktum att han heter J:son gör det hela ännu större
Denne flöjtist till man, som skapat fantastiska stycken så som "Bilder från en ö"  och "Brusa högre lilla å"  har fått mig att åter acceptera den klassiska (eller neo-klassiska) musiken i mitt liv

Det är fantastiskt. Det är faktiskt helt fantastiskt. Bilder från en ö är förmdligen bland det bästa som skapats i svenskt musikliv.
Och under tiden jag skriver detta har jag tappat en hel timme av mitt liv. Helt wicked att man bor i ett land som ska hålla på att skicka tiden (denna vitala sak, tiden) fram och tillbaka.
Tacka vet jag... ehh.. länder vid ekvatorn. Eller nåt. Där man inte gör så. Utrikes och så.



Un reloj por favor.
De nada, señor.

Ställ upp på bild, för fan!

En sak som slagit mig som ganska rolig, är alla dessa artiklar om saker som går sönder (när de inte ska gå sönder), när glas hittas i kyckling från Kronfågel (jag hoppas på en sponsorbanner här) eller när en spjälsäng rasar ihop över en stackars bebis. Det är väl inte själv händelsen som är så jätterolig, utan just bilderna till alla dessa artiklar.

"Johanna och Pelle hittade glasbitar i sin kycklingfilé"
Tror ni inte Johanna och Pelle är med på bilden? Vart fan är kycklingen liksom?

"Bert-Johans spjälsäng ramlade ihop. Mamma Chantelle förtvivlad."
Javisst, där står mamma Chantelle med lille Bert-Johan i famn, men vars är sängen?

"Britt-Marie och Kjell-Rune hittade död råtta i chipspåsen. Skandal! ryter Kjell-Rune. Det är äckligt, låter landet Luxemburg hälsa visa pressmeddelande."
Jodå, där sitter Kjell-Rune med tom blick och polisongerna på kanten till chipspåsen.

Och alla ser så jävla arga ut. Och besvikna ut. Och rädda. De ser alla ut som Marcus Birro på bästa sändningstid. Allt i ett jävla paket liksom. Och inte nog med det, det ser så fruktansvärt jävla arrangerat ut. Nu är min syster fotograf, så jag hoppas att hon aldrig någonsin kommer att ta såna här bilder, men själva bilderna får mig att inte alls tycka synd om alla människor som drabbas av "råttan-i-pizzan"-syndromet - snarare tvärtom!

Snälla jävla svenne-bananer därute. Sluta se så överraskade ut.
Ibland blir det rätt, ibland blir det fel.
LEV MED DET!


Om det mörka livet, svärtan, och den stora musiken i mitt hjärta.

Min käre vän Oskar har utmanat, eller ja, tvingat, mig att göra en lista över de 20 album i musikhistorien som på något sätt betytt mest för mig. Det behöver inte vara något man lyssnar på - eller ens tycker är bra nuförtiden. Men 20 album som på något sätt påverkat mig.
Piece of cake? En dag som denna skulle jag kunna dra upp varenda mörk och själsdjup skiva som jag någonsin lyssnat på. Men jag tänker inte låta mig dras ned i skiten och besvikelsen. Istället så kommer min lista här, oavsett hur jävla usla Leksands IF behagar vara. Here goes; tjugo album som på något sätt betytt mycket för mig, eller fortfarande gör det. Jag kostar även på mig en kommentar till varje album, och kom ihåg, ingen inbördes ordning på skivorna!

Manic Street Preachers - Everything Must Go.
Knappast Manics bästa skiva, men jag lånade den på biblioteket i Leksand många gånger och lyssnade på den enormt många gånger. En skiva som påverkade mig.

Suede - Sci-Fi Lullabies. 
Tack Leksands Bibliotek. Knappast heller någon skiva som slog sådär enormt hårt i världen, med tanke på att det är en B-sidesamling, men det var min väg in i Suede-eran vilken höll i sig ett tag. Musik som inspirerade mig.

Radiohead - Pablo Honey.
Jag hade kunnat ta med nästan alla skivor med Radiohead. Men det var den här som på allvar fick igång mig på Radiohead, och trots skivans enkelhet fick jag en inkörsport till ett av världens kanske bästa band. Tack.

Kent - Hagnesta Hill.
En skiva som väcker minnen, både bra och dåliga till liv. Jag har svårt att lyssna på den idag utan att känna saker. Den enda låten jag orkar spela utan att tvingas köra igenom hela skivan i ett sträck är Musik Non Stop. Jag vet inte vad det säger. Kanske är den bäst. Kanske är den.. ytligast.

bob hund - Omslag: Martin Kann. En skiva som fick mig att upptäcka en musikalisk sida av mig själv, eller snarare fick mig att upptäcka att garage och punk kan vara bra. Skruvat, vasst och underbart. En skiva som fortfarande betyder mycket.

Queens of The Stone Age - Songs for The Deaf. En av mina absoluta favoritskivor genom tiderna. Kanske världens starkaste hårdrocksplatta rakt igenom. En skiva utan svagheter, med många stunder av musikalisk briljans. Kanske bland det bästa som någonsin gjorts inom stonermetal/hårdrocks-genren.

Kanye West - Late Registration. Den enda renodlade hiphop-skivan som jag har köpt, och en skiva som betydde mycket för mig i övergången från gymnasie till någorlunda vuxen.

SlipKnot - Vol. 3. The Subliminal Verses. Jag köpte den på Stockholm Centralstation samma dag som den släpptes, en fredag. Jag hade permission den helgen från Livgardet i Kungsängen och ville ha en ny skiva att lyssna på i bussen mot Dalarna. SlipKnot hade jag hört tidigare och den här skivan blev en ångestdämpare i sin kombination av dödsmetall och smekande ballader. En märklig resa, men en ovärderlig upplevelse.

Björn J:son Lindh - Atlantis / Bilder från en ö. Den enda skivan på den här listan som jag aldrig hört som CD, utan endast som LP, och jag tror det är där den gör sig bäst. Kanske en av de skivor som på allvar väckte mitt musikintresse och därmed alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta. Harmonier som får mig i harmoni. Vackert.

Travis - The Man Who. En popskiva som gick att diskutera, och att älska. En skiva som fortfarande är lyssningsbar trots att bandet Travis gick ner sig allt djupare i någons sorts Coldplay-ångest efter att... ja, Coldplay blev större än Travis. Why does it always rain on Leksands IF?

Black Eyed Peas - Monkey Business. En skiva som beskriver en kortvarig, men ack så viktig övergångsperiod av mitt liv. Från slöaktigt diversearbetande i kommunens ägo, till någon slags pedagogikstudent med högre ambitioner.

Ed Harcourt - Here Be Monsters. En skiva som väcker en härlig hultsfredsfestival till liv igen.

Incubus - Make Yourself. Det kan tyckas märkligt, men tack Markus Ljungberg i TE1. Jag lånade den här skivan av Markus i ettan på gymnasiet, och den kom att betyda enormt mycket för mig. Ett musikaliskt mishmash av rocktoner, jazz, metal och klassisk rock. Men ack, vilken ångestdämpare och stöttepelare. Kanske, något oväntat, en av de skivor som påverkat mest.

The Mars Volta - De-loused in The Comatorium. Jag ska erkänna en sak. Jag hatade Mars Volta första gången jag hörde skiten. Jag tycket det skeva oljudet var näst intill kvävande dåligt.  Dessutom var det en person vars musiksmak jag tidigare sett upp till, som introducerade bandet som: "någonting som kommer att förändra ditt liv". Det gjorde det inte. Inte i början. Det tog mig kanske.. säg.. tio lyssningar innan jag fastnade för en låt, som i sin svåråtkomlighet ändå var lyssningsbar och någorlunda direkt (och under 12 minuter lång). Inertiatic ESP blev inkörsporten till en ny sida av mig, och en acceptans till en ny sorts musik som jag överraskande nog började ta till mig. Eftersom det här är den överlägset längsta kommentaren, kan man lätt luras att tro att den här skivan betytt mest. Så är det inte. Det är bara Den Största Personliga Överraskningen.

The Shins - Oh, inverted world. Det här bandet kommer att förändra ditt liv, säger Natalie Portman i filmen Garden State. Word.

Supergrass - In it for the money. Den största personliga pop-extasen jag uppnådde när jag ansåg Radiohead för svårlyssnade. Och den var värd det.

Toto - Past to Present (1977-1990). En skiva som jag lyssnade väldigt mycket på när jag var runt 9-10 år. På något sätt vill jag gärna tacka Jeff Porcaro för min karriär som trummis, och Toto som en introduktion till cheesy rock.

Magnus Uggla - 100% Uggla. Var mycket länge en jättestor favoritskiva hos mig i mitten på nittiotalet.

The Ark - We Are The Ark. Glamrock när den var som bäst. En skiva som verklighen fick mig att älska musik, enkelt, rakt och bra sång. Runt år 2000 betydde den massor.

KISS - Psycho Circus. Det är intressant att man upptäcker ett band genom deras kanske sämsta skivsläpp, men så är det ju, ibland. När den kom tyckte jag att den var fantastiskt. Det tycker jag absolut inte längre. Men ändå. Ärligt. Ja.


Det tog ett tag, ska jag säga. En timma och 10 minuter tror jag bestämt.
Kanske det l ä n g s t a inlägg jag skrivit.
Peace.
/M

Darkness.



Så känner jag.

Nu börjar stora darren

Ikväll smäller det.
Allting började med att jag, Martin, Daniel och Anders lämnade Umeå igår ca 17.05 för att förflytta oss till Leksand där vi hamnade någonstans kring 00.30-01.00. Allt för en match. Leksand - Södertälje i Ejendals Arena ikväll.

Nu börjar jag få stora darren. Jag kan knappt tänkta mig hur det kommer att kännas på matchvärmningen ikväll... ohh. Nervöst.

Bara att försöka fokusera och hoppas att spelarna inte är lika nervösa på isen, som jag kommer att vara på läktaren.
(Och rätt svar på förra quiz-frågan: Storvätteshågna, är Dalarnas högsta punkt.)

Bilden lånad från Leksandsif.se.

Nu kör vi, GO GO GO Leksand!
/M

Janne Niskala

Nej, det här inlägget ska inte handla om Janne Niskala, trots att han gjorde två mål och två assist för Frölunda ikväll.
Istället tänkte jag lite sakta men säkert dra igång min fram tills nu sovande quiz-tävling.

Vi börjar lätt, och utan bild den här gången. Det blir liksom.. svårare utan bild. I det här fallet tror jag dock inte det spelar någon roll

Quiz-fråga: Vad heter Dalarnas högsta punkt?

/M

Lögnerna om The Shins

Andres Lokko hatar The Shins.
Om jag nu någonsin haft någon som helst respekt för världens mest överskattade människa, så försvann den definitivt nu. Och allt detta, för en två år gammal artikel i Svenska Dagbladet.

/M

Pick one!

Hallå igen.
Jag är i frisyrsparartagen för att eventuellt utveckla och förfina den hairstyle-era jag nu befinner mig i.
Nedan kommer tre exempel på frisyrer, med motiveringar.
Pick One! - Helt enkelt.

Längst till vänster ser den eminente Michael Imperioli, här som Chris Moltisanti i Sopranos flankerad av sin flickvän i serien, Adriana La Cerva (Drea de Matteo). Chris har en klassisk, men ändå cool frisyr. Han är dessutom en stenhård kille med tveksam moral vilket gör honom till en favorit.
Till höger ser ni den något sävlige men bollskicklige David Bentley, Tottenham och England. Detta är min favoritfrilla av de tre. En kombination av backslick och kort hår, mycket lyckat. Dessutom skönt med en snubbe med lockigt hår som förebild.
Längst ner ser ni Per Sinding-Larsen, tillsammans med Kristian Luuk i Popcirkus. Kristian har ärligt talat inte mycket till frisyr - men Per, den gamle liraren, levererar i Popcirkus en riktigt skön frilla som han ser ut att både ha kommit på, och genomfört, själv.

Vilken skulle ni välja, om ni var jag?

/M - en frisyrblogg


A sinister design, a wild goose-chase for a crown

1. När gick du upp i morse? 10.05, vaknade i mitt gamla pojkrum i Leksand.
2. Diamanter eller pärlor? Beror på vem, och varför?
3. Senaste filmen du såg på bio? Jag går i regel inte på bio, men har en jävligt stor TV, så, Wanted förra helgen.
4. Favorit tv-program? "Vad blir det för mat" med Per Morberg. "Jakt & Fiske" samt "Fiskedrag" på TV4Plus. Och då gillar jag inte ens fiske.
5.. Vad åt du till frukost? Två rostade mackor, med smör, marmelad och ost.
6. Vad är ditt / dina andranamn? Per.
7. Din favoritmat? Min mammas lasagne. Om jag lagar själv, så Spaghetti Carbonara eller Fläskfilé med potatisgratäng.
8. Vilken mat gillar du inte? Potatisbullar, eller fiskbullar. Har också rätt så jävla svårt för alla maträtter som slutar med "låda".
9. Vilken är din favorit-CD för tillfället? "Walking on a dream" med Empire of The Sun. Elektronisk solskensdance-pop med melankoliska inslag, när den är som bäst.
10. Vilken bil kör du? Det blir inte mycket bilkörning. Min mammas Audi. Annars drömmer jag om en Audi R8.
11. Vilken är din favoritmacka? En baguette med sallad, smör, créme bonjour vitlök, skinka, ost och lite lite svartpeppar.
12. Vilka mänskliga drag kan du? Nacksving, fast det är väl mer av ett kast. Korsdrag har jag hört talas om, då blåser det kallt. 
13. Vilka är dina favoritkläder?
T-shirts som framhäver axlarna. Annars schyssta slimmade chinos.
14. Om du fick åka vart du ville vart skulle du åka då? New York City. Samt staten New Jersey och bara glida runt på "Satriale's Pork" och liknande ställen. Äta Carmelas Ziti.
15. Favoritklädmärke? Bläck, Pour, Hummel,  RVLTN. H&M funkar också.
16. Var vill du dra dig tillbaka? Capri, alternativt något schysst ställe i New England.
17. Favorittid på dagen? Jag hatar att gå upp på morgonen, men gillar ändå att vara vaken tidigt. Annars gillar jag... klocken 19.15 när Leksand spelar.
18. Var är du född? Falu BB, men i passet står det, "Place du naissance: Säter". 
19. Vilken är din favoritsport att se på? Ishockey och fotboll. Där emellan är det dött lopp.
20. Vem tror du inte sänder detta tillbaks? Daniel "Silas" Lundh. 
21. Vem tror du skickar tillbaks först?
Kanske... min lillasyrra Jenny om jag tvingar henne. Vilket är lätt, eftersom hon är ganska liten.
22. Coca Cola eller Pepsi? Coca Cola. Pepsi är ju något man får under krigstid.
23. Fotboll eller ishockey?  Ishockey. Och fotboll. Typ. Engelsk fotboll, absolut inte svensk. All ishockey, förutom Schweiziska tredjeligan som jag har hört ska vara riktigt jävla trött.
24. Är du en morgonmänniska eller nattuggla? Definitivt nattuggla. Finns det aktiviteter kan jag vara vaken hur länge som helst. Jag somnar inte om jag inte bestämmer mig för det (eller om jag sitter i en pansarbandvagn och vaggas i sömn).
25. Pedikyr eller manikyr? Jag skulle verkligen behöva en manikyr, men har förmodligen så fula naglar att jag skulle få vända i dörren.
26. Några spännande nyheter att berätta för oss? Nej inte direkt. Samma slutsatser gäller fortfarade. Kvinnor har en allmänt märklig syn på allt, Daniel gillar att plåga sig själv. Mat går före alla andra eventuella behov. Old News.
27. Vad ville du bli när du var liten? Typ busschaufför, NHL-proffs eller sportkommentator. Det sistnämnda vill jag fortfarande bli.
28. Bästa barndomsminnet? Hmm..Jag var väl typ i gymnasieåldern när Leksand gick upp första gången, och då är man ju per sé ett barn.
29. Varit i Afrika? nej, inte vad jag vet, men jag kan ändå troligen rabbla alla länder, och nästan alla huvudstäer. Lomé, Freetown, Douala, Ouagadougou, Mogadishu... ska jag sluta?
30. Nånsin rullat in någon i toapapper? Ja, det vill jag minnas att menige Bäckman styrde upp i lumpen.
31. Varit med om en bilolycka? Ja, typ två gånger.
32. Favoritdag i veckan? Fredag är en stabil dag.
33. Favoritblomma? Den röda rosen är väl jävligt fin. Och tråkig, jag vet.
34 Favorit-snabbmatsrestaurant? Max Hamburgerrestauranger.
35. Äger du en cykel? Jajamen, en blå/vit!
36. Vem fick du senaste mailet från? Min lärare på kursen jag läser, Anna R.
37. I vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? MQ vore väl en bra start. Vision af Sverige om det inte hade konkat.
38. Läggdags? 00.00-02.00.
39. Vems svar är du mest nyfiken på av de du skickar brevet till? Svår fråga, jag är rätt nöjd med att läsa mina egna svar.
40. Senaste personen du delade en middag med? Anders Hagström, i söndags, till ligacupfinalen.
41. Vad sysslar du med just nu? Är detta en stor fråga? Typ, "jag studerar tredje året på umeå universitet", eller är det "jag sitter och leksand, dricker kaffe, och lyssnar på kusowsky på spotify" ?
42. Favoritfärg? Blått i olika nyanser.
43. Hur många tatueringar? Inga än så länge, men om jag träffar en cool tjej som gillar tatueringar så ska jag nog fixa en.
44. Hur många sänder du det här mailet till? Ingen, men någon av mina uppskattningsvis 45-50.000 läsare kan väl svara på det. Jag ser er! JAG LOVAR! Jag har statistik på det här. Tror jag.

/Magnus

Kvalserien har blivit "lottad" igen.

Ja, så är det då officiellt. Spelschemat för Kvalserien i ishockey 2008/2009.
Leksand får det, minst sagt, tufft i början. Och slutet, logiskt nog.

Södertälje, h
Rögle, b
AIK, b
Växjö/Almtuna, h
Västerås, b
Västerås, h
Växjö/Almtuna, b
AIK, h
Rögle h
Södertälje, b

Vad ska man säga?
Plockar Leksand 9 poäng på första tre matchernn är det en dröm. 7 poäng är bra, 5 poäng anser jag vara fullt godkänt, men det sistnämnda förutsätter sedan 12 poäng i det kommande fyra matcherna. Säg att man plockar 17 poäng efter 7 matcher. Då är vi med, då är vi med på riktigt, och det känns dessutom realistiskt.

Nu börjar ångesten, och väntan. En månad. En månad från helvetet.
/M